fbpx
spot_img
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăCULTURĂ3 proiecții speciale la cinematograful „Arta“ din Arad, cu ocazia Festivalului Filmului...

3 proiecții speciale la cinematograful „Arta“ din Arad, cu ocazia Festivalului Filmului Francez

Publicat în

spot_img
spot_img

La aniversarea a 100 de ani, Institutul Francez din România prezintă, în colaborare cu Primăria Municipiului Arad și Centrul Municipal de Cultură Arad, „Vertiges“ – FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ.

Tema generală a festivalului în acest an este „Vertiges“ – vertijul și variațiile sale în cinema.

La Arad, la Cinematograful „Arta“ vor avea loc 3 proiecții speciale, în perioada 20 – 22 martie, accesul fiind gratuit.

Julien Chiappone-Lucchesi, Directorul General al Institutului Francez din România: „Cele 27 de filme din cadrul Festivalului vor fi proiectate în cinematograful nostru, Elvire Popesco, și, în funcție de posibilitățile de programare, în alte douăsprezece orașe din România, grație partenerilor noștri extraordinari. În anul centenarului nostru, ne reînnoim și oferim publicului român, în toată diversitatea sa, toate motivele de a continua să ne urmărească, așa cum a făcut-o, cu fidelitate, încă de la începutul Festivalului. Mai mult, aș dori să subliniez că Festivalul își consolidează anul acesta secțiunea de industrie dedicată profesioniștilor din domeniu.“

Pe lângă noutățile acestei ediții, festivalul își păstrează și secțiunile tradiționale: Panorama filmelor anului, Competiția tinerelor talente – lungmetraj și Competiția tinerelor talente – scurtmetraj.

Secțiunea Panorama va prezenta, la Arad, filmul „Un an dificil“/„Une Année Difficile“, de Eric Toledano și Olivier Nakache, un mare succes de public. Această comedie povestește cum Albert și Bruno, interpretați de Pio Marmaï și Jonathan Cohen se alătură fără convingere unei mișcări ecologiste.

Publicul va putea vedea, de asemenea, „Cronica unei relații efemere“/„Chronique d’une liaison passagere“ (r. Emmanuel Mouret).

O mamă singură și un bărbat căsătorit devin iubiți. Și-au promis că va fi vorba despre o simplă aventură și niciunul dintre ei nu dorește o poveste de dragoste, știind foarte bine că relația nu are niciun viitor. Cu toate acestea, cei doi sunt din ce în ce mai surprinși de cât de bine se înțeleg și de starea de bine pe care o simt atunci când sunt împreună.

Competiția tinerelor talente – lungmetraj pune în valoare, ca în fiecare an, filmele de debut ale tinerilor regizori.

La Arad, din această secțiune va fi proiectatCâine rău“/„Chien de la Casse“ regizat de Jean-Baptiste Durand, nominalizat pentru cel mai bun film la Premiile César și câștigător al Premiului publicului la Angers.

Dog și Mirales sunt prieteni din copilărie. Ei locuiesc într-un sat din sudul Franței și își petrec majoritatea zilelor hoinărind pe străzi. Pentru a-și omorî timpul, Mirales a căpătat obiceiul de a-l tachina pe Dog mai mult decât ar trebui. Prietenia lor este pusă la încercare de sosirea în sat a unei tinere fete, Elsa, cu care Dog începe o poveste de dragoste. Cuprins de gelozie, Mirales trebuie să renunțe la trecutul său pentru a se maturiza și a-și găsi locul…

***

FESTIVALUL FILMULUI FRANCEZ este organizat de Institutul Francez din România la București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara și co-organizat de: Centrul Municipal de Cultură Arad, Alianţa Franceză Braşov, Cinefeel Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret ‚Jean Constantin‘ Constanţa, Inspire Cinema Craiova, Arta by Cityplex Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional ‚Radu Stanca‘ Sibiu, Alianța Franceză Suceava, Muzeul Județean Mureș și Consiliul Județean Mureș, F-Sides, Rezidența BRD Scena9,  Control Club

ORAȘEDATEPROIECȚII
Bucureşti21-31 martieCinema Elvire Popesco
Cluj-Napoca  21-24 martieCinema Victoria
Timişoara21-24 martieCinema Victoria
Iaşi21-28 martieCinema Ateneu Institutul Francez  
Arad20-22 martieCinema Arta
Braşov29-31 martieCinemateca Patria
Brăila29-30 martiePalatul Lyra
Constanţa28-31 martieCinema Jean Constantin
Craiova21-24 martieInspire Mercur Inspire VIP Electroputere
Sfântu Gheorghe27-30 martieCinema Arta by Citiplex
Sibiu29-31 martieCentrul Cultural Habitus Sibiu
Suceava27-30 martieUniversitatea Ștefan cel Mare
Târgu Mureș28-31 martieMuzeul Județean Mureș – Secţia de Istorie și Arheologie
Ioana Pop

Articole recente

Biserica din lemn din Ghioncani a ars în cursul nopții trecute

Biserica a ars, în totalitate, fără a fi înregistrate victime.

Acțiune de suflet a Organizației TSD Baia Mare

În ultimele zile, tinerii social democrați din Baia Mare s-au mobilizat pentru a aduce...

Mitropolitul Ioan al Banatului: ”Hristos Şi-a biruit moartea Sa, dar şi moartea noastră”

El îndeamnă la iubirea şi ajutorarea aproapelui, aşa cum Iisus a făcut pe cruce, mântuindu-l pe tâlharul care s-a smerit în ultimul ceas şi alături de care Cel Înviat a treia zi I S-a arătat Tatălui.

„Rădăcinile Credinţei: Călătorie prin Timp şi Cunoaştere” – expoziţie de carte religioasă veche (1588-1856), la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Vizitatorii vor putea descoperi şi ex-librisuri din patrimoniul familiei Ghica, cu semnătura lui Dimitrie Ghica, un exemplar din Descrierea Moldovei, de Dimitrie Cantemir, tipărită în 1825, la Mănăstirea Neamţ sau Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, Bucureşti (1843).

Mai multe articole de același fel