fbpx
spot_img
21.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADPlângere penală, după ce mai mulți porci care au murit de pestă...

Plângere penală, după ce mai mulți porci care au murit de pestă au fost îngropaţi la marginea drumului

Publicat în

spot_img
spot_img

Garda de Mediu din Arad a depus plângere penală după ce cadavrele mai multor porci care au murit de pestă porcină africană au fost găsite îngropate la marginea drumului în zona Nădlac, autorităţile suspectând că proprietarul unei ferme unde s-a confirmat pesta ar fi vrut să ascundă apariţia bolii.

Garda de Mediu a transmis printr-un comunicat că a făcut verificări în urma sesizărilor venite de la localnici şi au găsit în total 12 cadavre, îngropate în trei locuri, în şanţul de colectare a apei pluviale.

La solicitarea comisarilor de mediu, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a prelevat probe „în vederea analizării acestora sub suspiciunea că animalele din specia porcine au decedat din cauza infecţiei cu pesta porcină africana (PPA), boala de carantină”.

Directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu, spune că a fost confirmată prezenţa virusului la cadavre, care au fost găsite la limita teritorială dintre Nădlac şi Şeitin şi au fost dezgropate cu ajutorul Primăriei Nădlac. El a precizat că la o distanţă de aproximativ 500 de metri de cadavrele îngropate a fost confirmat recent un focar de pestă africană la o fermă.

„Au fost prelevate probe de la cadavre şi în urma analizelor de laborator s-a identificat virusul pestei porcine africane. Urmează ca autorităţile competente să efectueze investigaţii şi să stabilească dacă între aceste cadavre şi focarul care este în evoluţie în apropiere există o legătură directă”, a declarat şeful DSVSA.

Dacă ancheta va face legătura cu proprietarul fermei, care ar fi vrut să ascundă apariţia bolii după ce i-au murit primii porci, acesta ar putea fi cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Două focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în oraşul Nădlac, iar 340 de porci au fost ucişi. Primul focar descoperit a avut şapte porci, iar al doilea, 333.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus încă din luna februarie delimitarea unei zone de protecţie în Nădlac şi a unei zone de supraveghere ce cuprinde localităţile Şeitin (Arad), Igriş şi Saravale (Timiş) şi localităţile Bokeny şi Csanadpalota (Ungaria). În zona de supraveghere există ferme comerciale, la care au fost luate unele măsuri suplimentare.

Sursa: Agerpres

Ioana Pop

Articole recente

Biserica din lemn din Ghioncani a ars în cursul nopții trecute

Biserica a ars, în totalitate, fără a fi înregistrate victime.

Acțiune de suflet a Organizației TSD Baia Mare

În ultimele zile, tinerii social democrați din Baia Mare s-au mobilizat pentru a aduce...

Mitropolitul Ioan al Banatului: ”Hristos Şi-a biruit moartea Sa, dar şi moartea noastră”

El îndeamnă la iubirea şi ajutorarea aproapelui, aşa cum Iisus a făcut pe cruce, mântuindu-l pe tâlharul care s-a smerit în ultimul ceas şi alături de care Cel Înviat a treia zi I S-a arătat Tatălui.

„Rădăcinile Credinţei: Călătorie prin Timp şi Cunoaştere” – expoziţie de carte religioasă veche (1588-1856), la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia

Vizitatorii vor putea descoperi şi ex-librisuri din patrimoniul familiei Ghica, cu semnătura lui Dimitrie Ghica, un exemplar din Descrierea Moldovei, de Dimitrie Cantemir, tipărită în 1825, la Mănăstirea Neamţ sau Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Teodosie, Bucureşti (1843).

Mai multe articole de același fel