fbpx
spot_img
11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘDominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii...

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, şi managerul regional al Băncii Mondiale – Corporaţia Financiară Internaţională (International Finance Corporation, IFC), Mehita Fanny Sylla, au semnat astăzi acordul de asistenţă pentru construirea unui spital public nou în parteneriat public-privat.

„Timişoara merită să aibă exact aceeaşi calitate medicală ca în alte ţări unde astfel de proiecte se fac de ani de zile, cu parteneri ca IFC. Acest acord este singura noastră şansă să avem un spital funcţional în următorii ani. Practic, vom avea o firmă care se ocupă, pe banii ei, de construcţia şi dotarea spitalului şi noi vom plăti prima tranşă de bani în momentul în care primim cheia spitalului. Asta ne scapă de riscul tergiversării lucrării, de lucrări suplimentare, noi licitaţii şi aşa mai departe. E un model de parteneriat public-privat care funcţionează cu succes de mulţi ani în toată lumea, iar noi vom face o muncă de pionierat pentru România”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cheltuielile de capital, finanţare şi mentenanţă timp de 20 de ani pentru un spital modern cu 300-400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente şi aparatură de ultimă generaţie pentru investigaţii, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală va fi confirmată de către partenerii Primăriei după realizarea studiilor necesare. Numărul de paturi, structura spitalului şi termenele de execuţie vor fi stabilite, de asemenea, în urma studiilor realizate de către experţii IFC. Potrivit acordului, Primăria Timişoara va face primele plăţi abia după ce noul spital public este construit şi dotat cu aparatură modernă.

Noul spital va fi ridicat în zona de nord a oraşului, lângă Aerodromul Utilitar, pe un teren al municipiului. În prezent, Spitalul Municipal are secţiile împrăştiate în 14 locaţii diferite, în oraş. În plus, unele secţii funcţionează în clădiri vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital, iar pentru unele, care au fost retrocedate, este plătită chirie.

În ultimii 20 de ani, IFC, organism la care statul român este membru, a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate şi cercetare, în întreaga lume.

Ioana Pop

Articole recente

A fost recepţionat primul lot din Transapuseana, cea mai mare investiţie pe un drum judeţean din România

Consiliul Judeațean Alba a recepționat vineri lucrările la lotul I al drumului Transapuseana, sau Transalpina de Apuseni, care va lega Abrud de Autostrada A 10 Sebeș – Turda, peste munte la nodul de la Aiud. Lotul al doilea va fi terminat în luna august.

Compania Naţională de Investiţii, desemnată ca structură de implementare pentru construcţia şi dotarea viitorului Institut Regional de Oncologie Timişoara

Institutul Regional de Oncologie Timişoara este o investiţie de aproximativ 1.150.000.000 lei și va fi finanţată din PNRR

Guvernul a adoptat o hotărâre pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei la Beba Veche (România) – Kübekháza (Ungaria)

Punctul de trecere a frontierei va fi destinat traficului internaţional de persoane, precum şi traficului internaţional de mărfuri, până la limita de greutate totală de 3,5 tone.

Fosile de mamut descoperite în județul Timiș

”Împreună, continuăm să scriem capitolele fascinante ale trecutului nostru!”, au transmis reprezentanții instituției de cultură.

Mai multe articole de același fel