fbpx
6.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘDominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii...

Dominic Fritz: Am semnat parteneriatul cu IFC, divizia de dezvoltare a Băncii Mondiale pentru un nou spital municipal la Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, şi managerul regional al Băncii Mondiale – Corporaţia Financiară Internaţională (International Finance Corporation, IFC), Mehita Fanny Sylla, au semnat astăzi acordul de asistenţă pentru construirea unui spital public nou în parteneriat public-privat.

„Timişoara merită să aibă exact aceeaşi calitate medicală ca în alte ţări unde astfel de proiecte se fac de ani de zile, cu parteneri ca IFC. Acest acord este singura noastră şansă să avem un spital funcţional în următorii ani. Practic, vom avea o firmă care se ocupă, pe banii ei, de construcţia şi dotarea spitalului şi noi vom plăti prima tranşă de bani în momentul în care primim cheia spitalului. Asta ne scapă de riscul tergiversării lucrării, de lucrări suplimentare, noi licitaţii şi aşa mai departe. E un model de parteneriat public-privat care funcţionează cu succes de mulţi ani în toată lumea, iar noi vom face o muncă de pionierat pentru România”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Cheltuielile de capital, finanţare şi mentenanţă timp de 20 de ani pentru un spital modern cu 300-400 de paturi pentru internări, cabinete de specialitate, circuite medicale eficiente şi aparatură de ultimă generaţie pentru investigaţii, se ridică la 120 de milioane de euro, dar suma finală va fi confirmată de către partenerii Primăriei după realizarea studiilor necesare. Numărul de paturi, structura spitalului şi termenele de execuţie vor fi stabilite, de asemenea, în urma studiilor realizate de către experţii IFC. Potrivit acordului, Primăria Timişoara va face primele plăţi abia după ce noul spital public este construit şi dotat cu aparatură modernă.

Noul spital va fi ridicat în zona de nord a oraşului, lângă Aerodromul Utilitar, pe un teren al municipiului. În prezent, Spitalul Municipal are secţiile împrăştiate în 14 locaţii diferite, în oraş. În plus, unele secţii funcţionează în clădiri vechi, care nu au fost gândite pentru a fi spital, iar pentru unele, care au fost retrocedate, este plătită chirie.

În ultimii 20 de ani, IFC, organism la care statul român este membru, a investit peste 6 miliarde de dolari în proiecte de sănătate şi cercetare, în întreaga lume.

Ioana Pop

Articole recente

Ciucă: Acum este o oportunitate pentru PNL să câștige municipiul Baia Mare

PNL Maramureș și-a lansat candidații pentru alegerile locale din 9 iunie

Femeie reținută de Poliție, după ce a găsit o poşetă cu bani, acte şi două telefoane în spatele Gării din Arad şi nu a...

O femeie de 43 de ani din Maramureş a fost reţinută și este cercetată pentru infracţiunea de însuşire a bunului găsit.

Vicepremierul ungar Zsolt Semjén: Sărbătoarea „Pâinea Maghiarilor” semnifică unitatea naţiunii

Evenimentul de deschidere a programului "Pâinea Maghiarilor - 15 milioane de boabe de grâu" a avut loc în Comuna Căpleni din judeţul Satu Mare.

Daniel I. Iancu: ”Îmi place să fiu înconjurat de cărți”

Cine este Daniel I. Iancu, scriitorul reclamat că deține prea multe cărți? Dincolo de faptul că este unul dintre cei mai dragi colaboratori ai Știrilor Transilvaniei, vă invităm să-l descoperiți în interviul realizat de colegul nostru, Ioan Vasiu.

Mai multe articole de același fel

Sute de iubitori ai pedalării, înscriși la cea de-a III-a ediție a Poli Bike Challenge

Peste 500 de iubitori ai pedalării, de toate vârstele, s-au înscris la cea de-a III-a ediție a competiției cicliste Poli Bike Challenge, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara împreună cu Asociația Club Sportiv Velocitas