fbpx
spot_img
11.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI SIBIUIcoane pe ouă de struţ încondeiate cu foiţă de aur şi argint,...

Icoane pe ouă de struţ încondeiate cu foiţă de aur şi argint, într-o expoziţie inedită la Muzeul Brukenthal

Publicat în

spot_img
spot_img

Muzeul Naţional Brukenthal va vernisa vineri expoziţia „În căutarea Paradisului pierdut”, a artistei Mariana Andone Rotaru, în care vizitatorii au ocazia să vadă icoane pe ouă de struţ, încondeiate cu foiţă de aur şi argint, informează un comunicat de presă.

„Expoziţia Pomul Vieţii. În căutarea Paradisului pierdut, prin ouăle încondeiate şi ouăle cu decor încrustat şi foiţă de aur, impresionează şi sensibilizează datorită măiestriei execuţiei celei care le-a desăvârşit procesul de înnobilare, artista Mariana Andone Rotaru. Icoanele unicat sunt inspirate după vechi izvoade transilvănene pictate pe sticlă şi reinterpretate pe ouă de struţ prin „scrierea” cu ceară şi băi succesive de culoare. Pentru realizarea acestor icoane inedite s-a apelat la piesele de patrimoniu, păstrate în diferite colecţii muzeale sau colecţii private. Pentru fiecare izvod s-a selectat cu grijă oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceară de albine topită cu ajutorul unui condei tradiţional. În cele mai multe cazuri, circumferinţa ovoidală a fost împărţită în două suprafeţe, tema iconografică fiind încadrată pe una dintre acestea. Decorul de pe partea opusă icoanei este o creaţie unică, armonios dezvoltată în compoziţii proprii, plecând de la elementele din câmpul izvodului reprezentat. Elementele aurite au fost redate cu foiţă de aur de 24 k şi foiţă de argint”, se arată în comunicat.

Vernisajul va avea loc vineri, de la ora 14,00, la Palatul Brukenthal din Piaţa Mare a Sibiului.

Mariana Andone Rotaru propune însă un mod inedit de decorare a oului de struţ, prin îmbinarea a două meşteşuguri tradiţionale: încondeierea/ scrierea cu ceară pe suprafaţa ovoidală şi pictarea pe dosul sticlei după izvoade sau modele din colecţii muzeale sau colecţii private, ţinând însă cont de canoanele iconografice şi de rigorile tehnicii de decorare a oului pascal.

De asemenea, o seamă de ouă de struţ sunt decorate cu motive tradiţionale româneşti. Această abordare inedită în transpunerea şi reinterpretarea broderiilor lucrate cu mare fineţe se întâlneşte pe suprafaţa oului. Frumuseţea şi valoarea cămăşilor tradiţionale româneşti sunt date de îmbinarea mai multor puncte de cusătură şi materiale, aspect care a fost surprins în realizarea creaţiilor MaryAndo în coajă de ou, folosind mai multe tehnici arhaice.

Încondeierea cu băi succesive de culoare prin protejarea fondului cu ceară, încrustarea fizico-chimică în coajă de ou, încondeierea cu ceară în relief şi aplicarea unor mărgeluţe viu colorate. Prin aplicarea foiţei de aur de 24 k şi de argint pe decorurile încrustate s-au sugerat paietele şi firul metalic de pe izvod.

Mariana Andone Rotaru, născută în Republica Moldova, face parte din prima generaţie de elevi basarabeni veniţi la studii în România. A realizat numeroase expoziţii iar MaryAndo fior d’or este marcă înregistrată OSIM.

Ioana Pop

Articole recente

Bărbat împușcat mortal la o partidă de vânătoare organizată legal în Hunedoara

Poliţiştii ajunşi la faţa locului au întocmit un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă. 

Investiții de milioane de euro: campusul verde și inteligent al Universității Politehnica Timișoara, în inima orașului

Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara

Muzeul Ţării Crişurilor găzduiește Conferinţa „România regală, un răstimp de progres”, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Conferința România regală, un răstimp de progres propune publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, și va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al instituției muzeale.

Mai multe articole de același fel

Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și anunță că vor deschide circulația mai devreme decât de obicei

Circulaţia în judeţul Sibiu, pe Transfăgărăşan, este oprită pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Stratul de zăpadă este de 69 de centimetri, la staţia meteo de la Bâlea Lac

FITS | John Malkovich și Isabelle Adjani, printre actorii de excepție prezenți, în iunie, la Sibiu

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS) va aduce în România, în perioada 21-30 iunie, numeroase personalităţii mondiale ale artelor spectacolului, precum actorul John Malkovich, actriţa Isabelle Adjani, Mikhail Baryshnikov şi Jan Fabre, dar şi pe Jon Fosse, unul dintre cei mai apreciaţi autori ai momentului