fbpx
spot_img
10.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI TIMIȘPeste 60 de artiști și-au expus lucrările într-un eveniment dedicat artei contemporane,...

Peste 60 de artiști și-au expus lucrările într-un eveniment dedicat artei contemporane, la Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

La Timișoara a început Art Encounters – eveniment dedicat artei contemporane. Peste 60 de artiști, români și străini, și-au dus acolo lucrările.

Vineri, la Timișoara a avut loc deschiderea Bienalei Art Encounters, cel mai mare eveniment de artă contemporană din oraș. 15 spații expoziționale din Timișoara au fost activate și au întâmpinat deja un număr destul de mare de vizitatori. Special pentru acest eveniment a fost deschisă și o încăpere a Castelului Huniade.

Pentru acest eveniment dedicat artei contemporane, mai multe spații expoziționale – clasice sau mai puțin convenționale – au fost activate în Timișoara. Printre acestea se numără Fundația Art Encounters, Comenduirea Garnizoanei Timișoara, Faber, Birourile ISHO, Muzeul Național de Artă, Muzeul Național al Banatului, STPT Multiplexity sau Tramvaiul Turistic.

Timp de opt săptămâni, vizitatorii sunt așteptați în număr cât mai mare să vadă creațiile contemporane. Expun 61 de artiști din peste 20 de țări, unele opere fiind create special pentru acest eveniment.

„Programul de anul acesta este unul avangardist, unul curajos, deși nu lipsit de controverse. […] Timișoara este un oraș curajos. Povestea Revoluției este și povestea diversității, deoarece atunci un preot reformat maghiar s-a împotrivit sistemului, mai mulți oameni l-au susținut și i-au fost alături, apoi dintr-o dată toată lumea a ieșit în stradă și mișcarea lor s-a transformat într-o revoluție. Curajul Timișoarei s-a născut din solidaritate și dorința de libertate. Povestea Timișoarei ar trebui să fie cunoscută în întreaga lume. […] Cred că Uniunea Europeană va fi capabilă să supraviețuiască doar dacă va împăca această diviziune între Europa de Est și Europa de Vest; mulți europeni văd această zonă ca pe o anexă, dar în Europa nu există cetățeni «de mâna a doua». Timișoara a promovat aceste principii de solidaritate, toleranță și diversitate cu mult înainte de constituirea Uniunii Europene”, a transmis primarul Dominic Fritz în cadrul unei întâlniri cu Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.

Curatorul acestei ediții a Bienalei Art Encounters este Adrian Notz, un curator din Elveția, cu experiență în sectorul cultural, fost director artistic al Cabaret Voltaire din Zürich. Acesta lucrează în prezent într-un laborator de inteligență artificială al uneia dintre cele mai importante universități tehnice din Europa.

Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN.

Vă reamintim, pentru ediția din acest an a bienalei, o încăpere a Castelului Huniade, aflat în administrarea Consiliului Județean Timiș, a fost special deschisă. Trebuie menționat însă că restul castelului este închis, iar lucrările făcute în Sala de Marmură nu sunt unele extensive. Pereții au fost reabilitați, iar pe jos, peste vechile ruine, a fost pus un placaj care să le permită oamenilor să viziteze exponatele. Pentru restaurarea castelului ar fi nevoie de cca. 40 de milioane de euro, bani pe care Consiliul Județean Timiș încearcă să îi adune din diferite surse.

Ioana Pop

Articole recente

Muzeul Ţării Crişurilor găzduiește Conferinţa „România regală, un răstimp de progres”, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Conferința România regală, un răstimp de progres propune publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, și va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al instituției muzeale.

Secretar de stat, despre Autostrada Sibiu-Piteşti: Progresul fizic a trecut de 67% pe Secţiunea 5

Secțiunea 5 are 32 de kilometri și leagă Curtea de Argeș de Pitești

România a învins Ungaria, scor 2-1, la Campionatul Mondial de Hochei de la Bolzano

Tricolorii, care veneau după două eşecuri cu acelaşi scor, 1-6, în faţa celor mai puternice echipe din grupă, Italia şi Slovenia, s-au impus dramatic, prin golul lui Otto Sandor Szekely (59:09).

Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și anunță că vor deschide circulația mai devreme decât de obicei

Circulaţia în judeţul Sibiu, pe Transfăgărăşan, este oprită pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Stratul de zăpadă este de 69 de centimetri, la staţia meteo de la Bâlea Lac

Mai multe articole de același fel

Program pilot în premieră națională: vouchere culturale pentru studenții Universității Politehnica Timișoara

Dacă în 2023 Universitatea Politehnica Timișoara și-a deschis spațiile și a organizat cele mai multe evenimente în cadrul Capitalei Culturale Europene, dimensiunea culturală rămâne la fel de importantă pentru UPT și în 2024.