fbpx
spot_img
20.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDUCAȚIERectorul UBB așteaptă de două luni un răspuns de la premierul Cîțu

Rectorul UBB așteaptă de două luni un răspuns de la premierul Cîțu

Publicat în

spot_img
spot_img

Deși au trecut două luni, premierul Florin Cîțu nu a trimis niciun răspuns unei solicitării oficiale transmise de rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David, printr-o scrisoare deschisă, de a schimba legislația astfel încât relația dintre universități și mediul socio-economic să fie întărită.

În 10 februarie, rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, i-a adresat o scrisoare deschisă premierului României, Florin Cîțu, solicitându-i sprijinul pentru regândirea legislației care guvernează relația dintre mediul academic și cel socio-economic.

”Universităților românești, pe bună dreptate, li se cere, atât de către autorități, cât și de către societate, performanță academică în toate cele trei misiuni ale unei universități moderne: (1) educație, (2) cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) și (3) relația cu societatea/mediul socio-economic. Dar toată lumea trebuie să conștientizeze că în lumea modernă relația eficientă cu mediul socio-economic se poate face doar în condițiile în care există dinamism și se pot crea avantaje competitive, altfel relația rămâne o formă fără fond neeficientă. Din păcate, legislația națională nu ne ajută în acest sens, ba este chiar contradictorie (unele legi încurajează relația, altele o descurajează și chiar o „vânează pentru a o pedepsi”) și ambiguă, descurajând universitățile în relația cu mediul socio-economic și interferând astfel chiar cu componenta educațională și de CDI. Spre exemplu, în CDI nu mai contează să faci lucrurile bine, ci trebuie să le faci bine (și chiar excelent) și să fii primul care le faci; acest lucru nu se poate realiza dacă legislația pe componentele de achiziții/economice/financiare nu ne ajută, ci ne încurcă.  În educație avem nevoie de programe pe care să le organizăm rapid și flexibil, în funcție de nevoile pieței; finanțarea pentru astfel de programe ar putea veni din mediul privat, dar actorii din mediul privat nu sunt stimulați prin legislație în acest sens, iar finanțarea lor își pierde flexibilitatea odată ce intră în universitate.”, se arată în textul scrisorii deschise adresate premierului.

Deși au trecut două luni de la acest moment, rectorul UBB nu a primit niciun răspuns, fapt despre care spune că i se pare dezamăgitor.

“Din păcate, trebuie să recunosc, cu oarecare surprindere și poate chiar o ușoară dezamăgire, că nu am avut încă o reacție din partea destinatarului”, a declarat Daniel David, rectorul UBB și președintele Consiliului Rectorilor, citat de Edupedu.ro.

Potrivit sursei citate, profesrul Daniel David este conștient că problemele ridicate de el în acel document sunt extrem de complexe.

”Este drept că în aceste două luni presiunile sociale au fost majore pentru Prim-ministrul României (ex. bugetul/PNRR/pandemia etc.). Dar, pe de altă parte, problemele sunt fundamentale prin prisma angajamentului guvernamental de a moderniza/dezvolta România și nu așteptam soluții imediate, ci inițial marcarea faptului că problemele sunt înregistrate și vor intra într-o formă sau alta în analiză. Ne-am adresat inițial Primului-ministru, deoarece, pentru rezolvarea problemelor semnalate, este nevoie de regândirea unor paradigme în administrație și legislație, iar acest lucru se poate face în cadrul implementării unui nou program de guvernare. Dar noi vom continua demersul și în alte forme, cu alți actori-parteneri și/sau cu alte instituții, fiind în paralel deschiși și atenți la eventualele mesaje ale Primului-ministru.”, a mai sous profesorul David pentru Edupedu.ro

Adrian Meitner

Articole recente

Muzeul Ţării Crişurilor găzduiește Conferinţa „România regală, un răstimp de progres”, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Conferința România regală, un răstimp de progres propune publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, și va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al instituției muzeale.

Secretar de stat, despre Autostrada Sibiu-Piteşti: Progresul fizic a trecut de 67% pe Secţiunea 5

Secțiunea 5 are 32 de kilometri și leagă Curtea de Argeș de Pitești

România a învins Ungaria, scor 2-1, la Campionatul Mondial de Hochei de la Bolzano

Tricolorii, care veneau după două eşecuri cu acelaşi scor, 1-6, în faţa celor mai puternice echipe din grupă, Italia şi Slovenia, s-au impus dramatic, prin golul lui Otto Sandor Szekely (59:09).

Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și anunță că vor deschide circulația mai devreme decât de obicei

Circulaţia în judeţul Sibiu, pe Transfăgărăşan, este oprită pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Stratul de zăpadă este de 69 de centimetri, la staţia meteo de la Bâlea Lac

Mai multe articole de același fel

Csoma Botond: Noi, maghiarii din Transilvania, ne dorim o Uniune Europeană care ascultă şi nevoile fermierilor est-europeni

Csoma Botond, preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a UDMR, a fost prezent, sâmbătă, la sărbătoarea de sfinţire a grâului în satul Buza, ocazie cu care a declarat că doar maghiarii din Transilvania îi pot reprezenta pe maghiarii transilvăneni la Bruxelles, Strasbourg, Cluj-Napoca şi Bucureşti.