fbpx
25.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALLa Orăștie va fi amenajat, cu fonduri europene, Muzeul Civilizației Dacice

La Orăștie va fi amenajat, cu fonduri europene, Muzeul Civilizației Dacice

Publicat în

spot_img
spot_img

La Orăștie, în județul Hunedoara, va fi amenajat cu fonduri europene un Muzeu al Civilizației Dacice, contractul de finanțare urmând a fi semnat joi, 6 iunie, de către reprezentanții ADR Vest și cei ai autorităților locale și județene. Valoarea acestuia depășește 24 de milioane de lei.

Muzeului Civilizației Dacice, va fi amenjat în această clădire ce va fi reabilitată.

Lucrările de amenajare ale Muzeului Civilizației Dacice presupun reabilitarea și valorificarea unei clădiri existente, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr.16, prin schimbarea destinației si refunctionalizarea acesteia. Proiectul are ca scop reorganizarea spațiilor într-un nou format în ceea ce privește tematica științifică, dar și includerea unor dotări la standarde internaționale, respectând normele necesare realizării funcțiunii de muzeu și muzeu expozițional.  

Clădirea va include un muzeu de carte și icoane vechi, un spațiu pentru documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia, dar și un Centru de informare și promovare turistică.

La primul etaj va fi amenajat Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, iar la etajul al doilea va fi organizat Muzeul Civilizației Dacice. Clădirea va avea săli pentru expunere, săli de conferințe şi expoziții temporare, depozite şi spațiu carantină, un laborator restaurare obiecte de etnografie, birouri, spatii pentru pază, spațiu pentru vânzare bilete și suveniruri, garderobă, căi de acces (holuri, scări, ascensor) și chiar o cameră de oaspeți.

Proiectul presupune, de asemenea, finanțare unor lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor de acces către acest obiectiv. Se va amenaja o structură rutieră nouă, cu pavele din calupuri de piatra naturală, refacere trotuare cu pavaj din plăci de granit, amenajare spații de odihnă cu mobilier urban, lucrări de scurgere și captare ape pluviale și amenajarea terenului.

Proiectul are o valoare estimativă de 24.287.000 lei (TVA inclus).

Ioan Vasiu

Poet, critic și jurnalist român. Redactor șef al săptămânalului Palia Expres din Orăștie și fondator al Radio Color Orăştie.- Membru al UNIUNII ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA - Membru al SOCIETATII SCRIITORILOR ROMANI DIN BASARABIA, cu sediul la Chisinau. - Membru al USEM- Uniunea Scriitorilor Europeni din Moldova. Este CETATEAN DE ONOARE al comunei PERIAM, judetul Timis, Romania

Articole recente

Goluri multe și două intervenții VAR în meciul dintre U Cluj și FC Hermannstadt

În fața a aproximativ 5 mii de spectatori, U Cluj a învins cu 3-1...

24 iunie – Ziua Universală a Iei

Un promotor consecvent al costumului popular a fost Casa Regală a României.

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de înşelăciune, denumită „Coletul”

Oamenii primesc prin curier cotele nesolicitate, pentru care li se cer câteva sute de lei, obiectele din pachet valorând mult mai puţin

Cod galben de viituri pe râuri din 24 de judeţe, până luni

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o atenţionare Cod galben de inundaţii şi viituri pe râuri din 24 de judeţe, valabilă în următoarele 22 de ore.

Mai multe articole de același fel

Urs brun filmat la bălăceală în Parcul Naţional Retezat

Un urs brun a fost surprins la o scăldătoare de o cameră de supraveghere amplasată de rangeri în Parcul Naţional Retezat, specialiştii afirmând că prezenţa animalului sălbatic de mari dimensiuni în zonă este dovada că habitatele acestuia sunt într-o stare bună de conservare,