fbpx
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALLa Orăștie va fi amenajat, cu fonduri europene, Muzeul Civilizației Dacice

La Orăștie va fi amenajat, cu fonduri europene, Muzeul Civilizației Dacice

Publicat în

spot_img
spot_img

La Orăștie, în județul Hunedoara, va fi amenajat cu fonduri europene un Muzeu al Civilizației Dacice, contractul de finanțare urmând a fi semnat joi, 6 iunie, de către reprezentanții ADR Vest și cei ai autorităților locale și județene. Valoarea acestuia depășește 24 de milioane de lei.

Muzeului Civilizației Dacice, va fi amenjat în această clădire ce va fi reabilitată.

Lucrările de amenajare ale Muzeului Civilizației Dacice presupun reabilitarea și valorificarea unei clădiri existente, situată pe strada Nicolae Bălcescu nr.16, prin schimbarea destinației si refunctionalizarea acesteia. Proiectul are ca scop reorganizarea spațiilor într-un nou format în ceea ce privește tematica științifică, dar și includerea unor dotări la standarde internaționale, respectând normele necesare realizării funcțiunii de muzeu și muzeu expozițional.  

Clădirea va include un muzeu de carte și icoane vechi, un spațiu pentru documentare și cercetare pentru Comitetul UNESCO și Consiliul Științific al monumentului Sarmizegetusa Regia, dar și un Centru de informare și promovare turistică.

La primul etaj va fi amenajat Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, iar la etajul al doilea va fi organizat Muzeul Civilizației Dacice. Clădirea va avea săli pentru expunere, săli de conferințe şi expoziții temporare, depozite şi spațiu carantină, un laborator restaurare obiecte de etnografie, birouri, spatii pentru pază, spațiu pentru vânzare bilete și suveniruri, garderobă, căi de acces (holuri, scări, ascensor) și chiar o cameră de oaspeți.

Proiectul presupune, de asemenea, finanțare unor lucrări de reabilitare și modernizare a străzilor de acces către acest obiectiv. Se va amenaja o structură rutieră nouă, cu pavele din calupuri de piatra naturală, refacere trotuare cu pavaj din plăci de granit, amenajare spații de odihnă cu mobilier urban, lucrări de scurgere și captare ape pluviale și amenajarea terenului.

Proiectul are o valoare estimativă de 24.287.000 lei (TVA inclus).

Ioan Vasiu

Poet, critic și jurnalist român. Redactor șef al săptămânalului Palia Expres din Orăștie și fondator al Radio Color Orăştie. - Membru al UNIUNII ZIARISTILOR PROFESIONISTI DIN ROMANIA - Membru al SOCIETATII SCRIITORILOR ROMANI DIN BASARABIA, cu sediul la Chisinau. - Membru al USEM- Uniunea Scriitorilor Europeni din Moldova. Este CETATEAN DE ONOARE al comunei PERIAM, judetul Timis, Romania

Articole recente

Statul român ar putea plăti despăgubiri de până la 6,7 miliarde de dolari în procesul pentru aurul de la Roșia Montană

Executivul a menţionat că eventualele căi de atac la care ar putea face apel autorităţile române în acest caz se regăsesc în "Convenţia pentru reglementarea diferendelor relative la investiţii între state şi persoane ale altor state, încheiată la Washington la 18 martie 1965, ratificată prin Decretul Consiliului de Stat al Republicii Socialiste România nr.62/1975".

STUDIU | Elevii români au încredere mai mare în instituţiile europene decât în cele naţionale

Rezultatele raportului european ICCS (International Civic and Citizenship Education Study) ne oferă date extrem de interesante, din perspectiva proiecţiei pentru viitor a ceea ce înseamnă cetăţenia europeană şi aderenţa la valorile de bază ale acesteia.

Psihologia, cel mai nou program de studii de licenţă la UMFST G.E. Palade Târgu Mureş

Admiterea la Psihologie se va realiza pe bază de concurs de dosare, iar criteriile de selecţie sunt stabilite pe baza mediei ponderate dintre media generală a anilor de studii pentru clasele IX-XI (60%) şi media aritmetică la disciplina relevantă (limba şi literatura română) pentru clasele IX-XI (40%).

Al doilea focar de rabie, confirmat la o vulpe în județul Satu Mare

Al doilea focar de rabie a fost confirmat la o vulpe în localitatea Micula Nouă

Mai multe articole de același fel