Colectivul Secţiei de Neurologie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Sibiu a fost premiat cu medalia de aur, pentru al doilea an consecutiv, de Societatea Europeană de AVC (ESO) pentru raportarea în Registrul European de AVC a tuturor accidentelor vasculare tratate cu proceduri de recanalizare (tromboliză).

Echipa de neurologi de la SCJU Sibiu este condusă de conf.u niv. dr. Corina Roman Filip, medicul şef al Secţiei Clinice Neurologie.

Tromboliza intravenoasă este o metodă terapeutică netraumatizantă care constă in injectarea unei substanţe trombolitice, care se administrează intravenos şi dizolvă cheagul de sânge care blochează circulaţia.

SCJU Sibiu, prin Secţia Clinică Neurologie, este unul dintre centrele din România unde se aplică procedurile de tromboliză, acesta fiind un tratament performant în faza acută de AVC ischemic.

“Suntem încântaţi că facem parte din programul de tromboliză intravenoasă şi mulţumim Consiliului Judeţean Sibiu pentru sprijinul acordat pentru derularea acestui program în cadrul spitalului, precum şi tuturor medicilor titulari şi rezidenţi din cadrul secţiei. În cadrul clinicii de neurologie a SCJU Sibiu s-au tratat, in perioada ianuarie 2019 si pana in prezent,1010 pacienţi cu AVC ischemic,148 dintre aceştia au beneficiat de procedurile de tromboliză, încadrându-se în fereastra în care acestea au putut fi aplicate, 125 de pacienţi având evoluţie favorabilă iar 23 au decedat. De menţionat ca in recomandările internaţionale la momentul de fata se încadrează pentru tromboliză intravenoasa (chimica) aproximativ 5% din pacienţii cu AVC ischemic. La pacienţii care prezintă AVC ischemic cu tromboză de vas mare (artera carotida interna, artera sylviana în segmentul M1, artera bazilară) au recomandare de prima intenţie în primele 6, maxim 12 ore de la debut proceduri de recanalizare mecanică – trombectomie”, a declarat conf. univ. dr. Corina Roman Filip.

Susține platforma noastră de jurnalism independent printr-o donație:
PATREON
Sau fă o donație direct în contul nostru bancar: RO16BTRLRONCRT0517131201 - Banca Transilvania