fbpx
spot_img
14.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSOCIALCum au apărut detectivii particulari în România

Cum au apărut detectivii particulari în România

Publicat în

spot_img
spot_img

Serviciile unui detectiv particular sunt foarte utile în extrem de multe situații, de la verificare fidelității partenerului de viață, supravegherea minorilor sau identificarea unei persoane dispărute, până la verificarea istoricului unui partener de afaceri sau angajat.

Istoria meseriei de detectiv privat

Deși primul detectiv privat din Europa a fost un trisor englez, pe numele de Jonathan Wild, cel mai cunoscut este un soldat francez, Eugene Francois Vidocq, care a fondat, în 1833, și prima agenție de detectivi din istorie – Le Bureau des Renseignements – în cadrul căruia a angajat foști deținuți. De-a lungul timpului, acesta a fost arestat de mai multe ori, sub mai multe pretexe, însă el a fost cel care a pus bazele meseriei de detectiv, utilizând metode acum foarte cunoscute: primul ghips pe urma de pantof, el a creat cerneala care nu se șterge.

Inițial, primii detectivi activau într-un mod similar cel al poliției, precum și la ajutarea companiilor în litigiile de muncă ori cu rolul de miliție privată. În SUA, primele consemnări despre meseria de detectiv apar în anul 1850, când o agenție de detectivi particualri a dejucat un complot de asasinare împotriva presedintelui Abraham Lincoln.

Începând cu anul 1920, această meserie a cunoscut un avânt deosebit deoarece a devenit accesibilă clasei sociale de mijloc, detectivii fiind solicitați atât pentru cazuri de infidelitate, fraude, cât și pentru prevenirea și identificarea infractorilor.

De câțiva ani, meseria este dezvoltată și în România, fiind firme care oferă servicii de training pentru acest domeniu, dar și instituții publice care promovează meseria. Una dintre acestea fiind chiar Direcția de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, instituție care face examinarea pentru atestatul de detectiv.

Andrei Buda

Articole recente

România a învins Ungaria, scor 2-1, la Campionatul Mondial de Hochei de la Bolzano

Tricolorii, care veneau după două eşecuri cu acelaşi scor, 1-6, în faţa celor mai puternice echipe din grupă, Italia şi Slovenia, s-au impus dramatic, prin golul lui Otto Sandor Szekely (59:09).

Drumarii au început deszăpezirea pe Transfăgărășan și anunță că vor deschide circulația mai devreme decât de obicei

Circulaţia în judeţul Sibiu, pe Transfăgărăşan, este oprită pe porţiunea dintre Bâlea Cascadă şi Bâlea Lac. Accesul în zona turistică Bâlea Lac se poate face doar cu telecabina. Stratul de zăpadă este de 69 de centimetri, la staţia meteo de la Bâlea Lac

Doi poliţişti de frontieră au fost înjunghiaţi de traficanţii de migranţi

După aproape 12 ore de căutări, a fost depistat bărbatul care călăuzea grupul de migranţi să iasă ilegal din România. Acesta este cetăţean afgan şi are drept de şedere în România

Mai multe articole de același fel