Cum au apărut detectivii particulari în România

Data:

Serviciile unui detectiv particular sunt foarte utile în extrem de multe situații, de la verificare fidelității partenerului de viață, supravegherea minorilor sau identificarea unei persoane dispărute, până la verificarea istoricului unui partener de afaceri sau angajat.

Istoria meseriei de detectiv privat

Deși primul detectiv privat din Europa a fost un trisor englez, pe numele de Jonathan Wild, cel mai cunoscut este un soldat francez, Eugene Francois Vidocq, care a fondat, în 1833, și prima agenție de detectivi din istorie – Le Bureau des Renseignements – în cadrul căruia a angajat foști deținuți. De-a lungul timpului, acesta a fost arestat de mai multe ori, sub mai multe pretexe, însă el a fost cel care a pus bazele meseriei de detectiv, utilizând metode acum foarte cunoscute: primul ghips pe urma de pantof, el a creat cerneala care nu se șterge.

Inițial, primii detectivi activau într-un mod similar cel al poliției, precum și la ajutarea companiilor în litigiile de muncă ori cu rolul de miliție privată. În SUA, primele consemnări despre meseria de detectiv apar în anul 1850, când o agenție de detectivi particualri a dejucat un complot de asasinare împotriva presedintelui Abraham Lincoln.

Începând cu anul 1920, această meserie a cunoscut un avânt deosebit deoarece a devenit accesibilă clasei sociale de mijloc, detectivii fiind solicitați atât pentru cazuri de infidelitate, fraude, cât și pentru prevenirea și identificarea infractorilor.

De câțiva ani, meseria este dezvoltată și în România, fiind firme care oferă servicii de training pentru acest domeniu, dar și instituții publice care promovează meseria. Una dintre acestea fiind chiar Direcția de Comunicații și Tehnologia Informației din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, instituție care face examinarea pentru atestatul de detectiv.

Distribuie știrea:

Stiri recente

Alte articole asemănătoare
Related

Reacția lui Ion Țiriac după ce hocheiștii români au cântat imnul Ținutului Secuiesc

”Care scandal din hochei? Eu ştiu că o ţară are un imn al ei şi atunci când nu mi s-a cântat imnul ţării mele eu am ieşit afară. Şi nu era la Băicoi, era în Statele Unite, cu televiziunile mondiale. Şi a doua zi au fost obligaţi să îmi cânte imnul ţării mele”, a spus Ţiriac

SCANDAL LA EUROVISION: Votul României a fost modificat, punctajul maxim pentru Moldova fiind atribuit Ucrainei

"Am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei" - transmite TVR, într-un comunicat.