20.8 C
Cluj-Napoca

Biblioteca Batthyaneum, inclusă în premieră în programul Noaptea Muzeelor de la Alba Iulia

Published:

Mii de persoane au vizitat în Noaptea Muzeelor, la Alba Iulia, Sala Unirii şi clădirea Babilon, Principia şi Biblioteca Batthyaneum, inclusă în premieră în cadrul acestui eveniment organizat în Alba din 2010.

“Evenimentul Nopţii Muzeelor a adus la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia un număr foarte mare de vizitatori. Astfel, 9.000 de persoane au trecut pragul muzeului asistând la un program variat, din care nu au lipsit spectacolele de reenactment istoric. Timp de câteva ore, până târziu în noapte, expoziţiile muzeului au prins viaţă prin intermediul personajelor istorice, care i-au invitat pe cei prezenţi la o călătorie în timp. Mihai Viteazul, Horea sau Avram Iancu au fost printre cele mai solicitate personaje”, au transmis, duminică, reprezentanţii instituţiei muzeale.

Organizat de Consiliul Judeţean Alba şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul Primăriei Municipiului Alba Iulia, evenimentul a dat posibilitatea vizitatorilor nu doar să vadă cum arătau dacii, romanii sau cum era o luptă între gladiatori, dar şi cum anume, acum peste două mii de ani, se prelucra osul, se confecţionau opaiţele sau se bătea monedă.

Unul dintre punctele de atracţie a fost Povestea Încoronării, relatată de doi istorici ai muzeului, despre ceea ce s-a întâmplat la Alba Iulia în 15 octombrie 1922, când suveranii Ferdinand şi Maria au fost încoronaţi ca regi ai României Mari. Nu au lipsit personajele celor doi monarhi. Ei au fost întruchipaţi de angajaţi ai muzeului.


Pe lângă Sala Unirii, a putut fi vizitată gratuit şi expoziţia permanentă din clădirea Babilon.

De asemenea, a fost deschis pentru public şi Muzeul Principia, unde şi aici vizitatorii au făcut “un salt în timp”, fie că a fost vorba despre tururi ghidate sau de atelierele antice pregătite de organizatori. Turiştii au putut să îşi exerseze îndemânarea, cu metode şi materiale la fel ca şi cele folosite de romani sau daci, la crearea de obiecte din piele şi signacule, dar şi la atelierul de scris, totul sub supravegherea legionarilor sau centurionilor din Garda Apulum.

Muzeul Principia a fost şi sală de concert pentru un duet instrumental local.

Sute de oameni au vizitat şi Biblioteca Batthyaneum, deschisă rar publicului vizitator. Oamenii s-au aşezat la rând încă înainte de ora programată pentru deschidere.

Related articles

spot_img

Recent articles

spot_img