fbpx
15.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI HARGHITAManifestări comemorative la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Manifestări comemorative la Miercurea-Ciuc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni

Publicat în

spot_img
spot_img

Cu ocazia aniversării Revoluției maghiare din 1848, Primăria Municipiului Miercurea-Ciuc organizează o serie de festivități comemorative. În afara evenimentelor în aer liber, programul include și spectacole de dans popular, concerte de muzică clasică și proiecții de filme.

Pe 14 martie, începând cu ora 19:00, Orchestra de Cameră Ciuc va susține un concert festiv, prezentând o selecție din repertoriul muzical maghiar al secolului al XIX-lea. Dirijorul serii va fi Werner Gábor din Budapesta, un artist deja bine-cunoscut de publicul orașului. Invitatul special al serii va fi Lisztes Jenő, virtuoz la țambal, care și-a dovedit talentul excepțional publicului din Miercurea-Ciuc în 2021, ca membru al Roby Lakatos Ensemble.

Pe 15 martie, la ora 11:00, în curtea Școlii Gimnaziale „Petőfi Sándor” se va desfășura o ceremonie de comemorare a evenimentelor Revoluției.

La piaţa Gál Sándor, ceremonia publică va începe la ora 16:30, cu participarea Grupului de fanfară din Miercurea-Ciuc și a Corului bărbătesc „Gerendely”. După depunerea coroanelor de flori, Fanfara din Sânsimion și membrii Asociației „Csíkszéki Mátyás Huszáregyesület” îi vor conduce pe participanți către Liceul de Artă „Nagy István”, unde manifestările vor continua cu dezvelirea unei plăci memoriale, donate de orașul nostru înfrățit, Cegléd. Elementul central al acestei plăci memoriale este relieful din bronz, reprezentând portretul lui Kossuth Lajos.

Evenimentul principal al manifestărilor, comemorarea din Piața Cetății, va începe la ora 18:00. Discursurile ceremoniale vor fi intercalate cu cântece ale corului Școlii Gimnaziale „Petőfi Sándor”, cu recitări și cântece ale actorilor Teatrului Municipal „Csíki Játékszín” și cu un scurt spectacol al Ansamblului Național Secuiesc Harghita. Evenimentul se va încheia cu ceremonia de depunere de coroane de flori la statuile lui Petőfi Sándor și Nicolae Bălcescu.

În încheierea seriei de festivități comemorative, de la ora 20:00, la cinematograful „Csíki Mozi” se va proiecta filmul istoric maghiar „Most vagy soha”.

Ioana Pop

Articole recente

Festival Madrigal la Baia Mare

În perioada 15 - 28 aprilie 2024, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și Programul Național Cantus Mundi invită publicul din județul Maramureș la Festivalul Madrigal, o serie de evenimente culturale remarcabile dedicate spectatorilor de toate vârstele.

Grupare infracţională specializată în înşelăciuni prin Metoda Accidentul, destructurată în Maramureș

Într-o singură zi, gruparea a convins doi vârstinici să le dea peste 36.000 de lei.

Tânăr de 26 de ani, prins cu 235 de km/h pe autostrada A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Poliţiştii au dat 25 de amenzi, în doar câteva ore, şoferilor care au încălcat regulile de circulaţie pe tronsonul A3 Câmpia Turzii – Nădăşelu

Au început înscrierile pentru cea de-a 13 ediţie a ”Galopiadei secuieşti”

Galopiada va cuprinde atât cursele tradiţionale, cât şi demonstraţii de călărie, lupte pe cai, spectacole de cascadorie, programe pentru copii şi un târg meşteşugăresc şi de produse tradiţionale.

Mai multe articole de același fel

Vicepreşedintele CJ Harghita, Bíró Barna Botond, ales candidatul UDMR la preşedinţia CJ

În cursa pentru alegerea candidatului UDMR la preşedinţia Consiliului Judeţean Harghita s-au înscris, pe lângă Bíró Barna Botond, actualul preşedintele al CJ Harghita, Borboly Csaba, aflat la al patrulea mandat, precum şi al doilea vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Barti Tihamér.

Running Festival Csíkszereda ajunge la ediția a patra și vine cu multe noutăți

Începând cu 8 aprilie s-au deschis înscrierile pentru  Running Festival Csíkszereda. Evenimentul ajuns cea de-a patra ediție oferă pe lângă cursele obișnuite o serie de noutăți pentru iubitorii acestui sport.