fbpx
spot_img
8.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI CLUJZilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc în perioada 18-25 august

Zilele Culturale Maghiare din Cluj vor avea loc în perioada 18-25 august

Publicat în

spot_img
spot_img

Anul acesta va avea loc ediţia a XV-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, aceasta urmând să se desfăşoare în perioada 18-25 august, au anunţat organizatorii, miercuri, într-o conferinţă de presă care a avut loc la Cluj-Napoca.

Organizatorul principal al celui mai mare festival cultural din Transilvania este Gergely Balázs, preşedintele Asociaţia „Clujul Comoară” („Kincses Kolozsvár”), iar directorul de programe, Lilla Szabó.

Balázs Gergely a amintit că cea de-a XV-a ediţie a festivalului se desfăşoară între două rânduri de alegeri care au loc în România, şi şi-a exprimat speranţa că împreună cu celelalte evenimente culturale, festivalul va transforma Cluj-Napoca într-o „insulă a păcii”.

Organizatorul principal a spus că anumite evenimente culturale care fac parte din festival vor începe mai devreme. Un astfel de eveniment este Forumul Muzicii Bisericeşti Maghiare, care a ajuns la ediţia a II-a şi va avea loc în perioada 16-21 august. Acest eveniment are loc o dată la doi ani, sub conducerea compozitorului şi dirijorului György Selmeczi, distins cu Premiul Kossuth şi Premiul Erkel, la acesta fiind invitate coruri din întregul Bazin Carpatic.

Gala de deschidere a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj este programată pentru 19 august, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, iar în zilele următoare, cei interesaţi sunt aşteptaţi la un program variat de concerte în Piaţa Unirii. De Ziua Naţională a Ungariei, 20 august, programul de pe scena principală începe cu un spectacol de gală susţinut de ansamblurile de dans popular maghiar, iar în 21 august, concerte vor susţine formaţia Zanzibár şi Neoton Família.

În 22 august, pe scenă vor urca artiştii din cadrul Parno Graszt, iar apoi, Elefánt. În 23 august, Debrecen Big Band va susţine un concert alături de noul membru al trupei, Vastag Tamás. Următorul punct al programului va fi un concert special al chitaristului Miklós Gyuri, care va urca pe scenă alături de numeroşi interpreţi invitaţi.

Gergely Balázs a subliniat că în 24 august, cei interesaţi pot urmări un concert al formaţiei Raklap din Sfântu Gheorghe, respectiv al trupei Kowalsky meg a Vega, iar în 25 august, seria de evenimente se va încheia cu o gală de muzică şi cu un concert al lui Ferenc Demjén.

Evenimentele din acest an vor avea loc în primul rând în Piaţa Unirii, în curtea palatului Bánffy, respectiv în locaţia Főtér23, deschisă pentru prima oară anul trecut, în curtea Consulatului General al Ungariei de la Cluj-Napoca.

Lilla Szabó a prezentat celelalte locaţii şi a relatat că recent renovata stradă Kogălniceanu va găzdui din nou târgul tradiţional al meşteşugarilor. În curtea Colegiului Reformat din Cluj-Napoca va funcţiona o Curte Folk organizată de Fundaţia Casa Tradiţiilor din Transilvania şi Fundaţia Heltai, în timp ce în Romkert de lângă biserica de pe strada Kogălniceanu, cei mici vor fi aşteptaţi la atelierele organizate de Parcul Emese şi Salina Compania.

În strada Iuliu Maniu la nr. 4 va funcţiona Curtea de Tineret, iar pe strada Potaissa iubitorii de vin sunt aşteptaţi de vinificatori din Transilvania şi Ungaria. În 24 august va avea loc cea de-a VI-a ediţie a Cursei de Alergare „KMN Donaton”. Anul acesta, ziua de sport dedicată familiilor va ţine două zile, iar în 17-18 august copiii şi familiile maghiare sunt aşteptaţi la demonstraţii de antrenamente şi la concursuri.

Întrebat de agenţia ungară de presă MTI, Gergely Balázs a relatat că organizatorii încearcă să includă printre locaţii şi străzile din centrul oraşului care au fost renovate anul acesta şi transformate în zone pietonale, fiind depuse deja cererile necesare la primărie, pentru a primi autorizare în acest sens. Se doreşte în principal să fie utilizate străzile Iuliu Maniu şi Universităţii, care sunt legate de Piaţa Unirii, însă potrivit organizatorului principal, din cauza necesităţii protejării coloanei Maria recent restaurate, posibilitatea funcţionării şi amplasarea spaţiilor de gătit în aer liber încă se mai află sub semnul întrebării.

Mai multe informaţii despre cea de-a XV-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se regăsesc pe pagina de Facebook a seriei de evenimente.

Adrian Meitner

Articole recente

Sabin Sărmaș:”Clujul e blocat, nu avem o şcoală nouă în 20 de ani, avem un singur pasaj, în condiţiile în care Oradea a făcut...

Candidatul independent la Primăria Cluj-Napoca, Sabin Sărmaş, spune că acum la Cluj este o administraţie blocată, care nu mai performează

Dan Petrescu a revenit la conducerea tehnică a echipei de fotbal CFR Cluj

Petrescu a pregătit-o pe CFR în alte trei mandate

A fost aprobată înființarea Facultății de Asistență Medicală în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara

Începând din 29.04.2024, în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara funcționează patru facultăți

Tinerii ortodocși de la Asociația Sfântul Mina au făcut un tur al Maramureșului, împărtășind daruri și empatie

Asociaţia Tinerilor Ortodocși Sfântul Mina Tăuţii de Jos reprezintă acel echilibru de care fiecare...

Mai multe articole de același fel

Csoma Botond: Noi, maghiarii din Transilvania, ne dorim o Uniune Europeană care ascultă şi nevoile fermierilor est-europeni

Csoma Botond, preşedintele organizaţiei judeţene Cluj a UDMR, a fost prezent, sâmbătă, la sărbătoarea de sfinţire a grâului în satul Buza, ocazie cu care a declarat că doar maghiarii din Transilvania îi pot reprezenta pe maghiarii transilvăneni la Bruxelles, Strasbourg, Cluj-Napoca şi Bucureşti.