fbpx
spot_img
21.7 C
Cluj-Napoca
AcasăSĂNĂTATEUn aparat pentru investigații cardiace complexe, unic în vestul țării, la Spitalul...

Un aparat pentru investigații cardiace complexe, unic în vestul țării, la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara

Publicat în

spot_img
spot_img

Un ecograf performant, unic în vestul României,  a intrat recent în dotarea Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie “Dr. Victor Babeș” din Timișoara.

Aparatul permite o evaluare complexă la nivelul inimii folosind tehnici imagistice 2D și 4D, de înaltă rezoluție. De asemenea, pe lângă evaluarea morfologică a cordului, ecograful permite caracterizarea din punct de vedere funcțional a acestuia prin utilizarea tehnicilor Doppler color, Doppler Spectral sau Doppler Tisular.

Valoarea de achiziție a aparatului a fost de 130.000 de euro.

Potrivit reprezentanților spitalului, cu ajutorul aparatului, care folosește cele mai noi softuri din acest domeniu, pot fi evaluați indicii de disincronism cardiac, utilizați în cadrul terapiei de resincronizare la pacienții cu insuficientă cardiacă avansată. In același timp, poate fi analizată deplasarea miocardului (prin tehnica speckle tracking), investigație folosită pentru diagnosticul preclinic al bolii coronariene sau în caracterizarea unor cardiomiopatii ce pot afecta semnificativ speranță de viață a bolnavului.

“Folosind ecografia 4D, putem vedea, practic, cum arată, de exemplu, valva în inima omului. Putem vedea în timp real eventualele leziuni ale valvei cardiace și putem ajuta chirurgul să aleagă cea mai bună tehnică pentru pacientul nostru, în cazul în care această intervenție este necesară. E un aparat foarte performant care permite o evaluare nu doar a cordului, ci și a sistemului arterio-venos periferic, a organelor parenchimatoase abdominale și a plămânului” a declarat Răzvan Macarie, medic specialist cardiolog la Spitalul “Victor Babeș”.

Pacienții cu boli cardiovasculare preexistente prezintă un risc major de deces în cazul infecției cu COVID-19. Riscul de mortalitate a acestora este de aproape trei ori mai mare decât cel al pacienților care nu au asociată o boală cardiovasculară.

“ Colegii mei de la Institutul Cantacuzino au realizat, în urmă cu câteva luni, un studiu pe un eșantion de aproape 900 de persoane infectate cu noul coronavirus. Iar acesta a arătat că bolnavii cardiaci prezintă un risc accentuat de deces în cazul infecției cu SARS COV 2. Și asta pentru că cei care au dezvoltat boli cardiovasculare prezintă, pe lângă numerosi factori de risc, și multiple comorbiditati”, a precizat dr. Răzvan Macarie.

(SURSA FOTO: Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș” din Timișoara)

Ioana Pop

Articole recente

Bărbat împușcat mortal la o partidă de vânătoare organizată legal în Hunedoara

Poliţiştii ajunşi la faţa locului au întocmit un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă. 

Investiții de milioane de euro: campusul verde și inteligent al Universității Politehnica Timișoara, în inima orașului

Anul 2023, în care s-au aniversat 100 de ani de la inaugurarea primei clădiri proprii a Politehnicii timișorene, a fost un bun prilej pentru regândirea întregului campus al Universității Politehnica Timișoara

Muzeul Ţării Crişurilor găzduiește Conferinţa „România regală, un răstimp de progres”, susținută de Georgeta Filitti, membru de onoare al Academiei Române

Conferința România regală, un răstimp de progres propune publicului bihorean o incursiune în jurul celei mai fascinante femei a secolului XX, Regina Maria, și va fi moderată de prof. univ. dr. Gabriel Moisa, manager al instituției muzeale.

Mai multe articole de același fel