fbpx
spot_img
10.8 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI BIHORPoluarea pe Valea Borod, în urma prăbuşirii unei galerii de mină nefuncţionale

Poluarea pe Valea Borod, în urma prăbuşirii unei galerii de mină nefuncţionale

Publicat în

spot_img
spot_img

Unda de poluare provenită în urma prăbuşirii unei galerii de mină nefuncţionale în judeţul Bihor s-a diluat pe râul Crişul Repede la o distanţă de 4 km de capătul lacului Lugaş şi se întinde pe Valea Borod, pe o lungime de 17 km, a transmis Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), într-o postare publicată vineri pe pagina oficială de Facebook.

Potrivit sursei citate, din analizele şi observaţiile efectuate de către specialiştii Apele Române Crişuri, poluarea s-a atenuat în amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud (judeţul Bihor), din cauza diluării cu apele râului Crişul Repede şi a sedimentării suspensiilor provenite din mină.

„Având în vedere lungimea cursurilor de apă pe care s-au depus sedimentele, există posibilitatea ca, în cazul unor precipitaţii abundente, acestea să fie antrenate şi prin urmare să producă modificări ale aspectului apei în acele zone. Rezultatele Laboratorului de Calitatea Apei Crişuri din Oradea indică depăşiri pentru indicatorii: Fier, Mangan şi Zinc la primele trei puncte de prelevare. Oxigenul dizolvat, pH-ul şi conductivitatea au fost în limitele admise pentru corpurile respective de apă în toate cele cinci puncte de prelevare. Nu s-a înregistrat mortalitate pisicicolă. Prelevările au fost efectuate pe parcursul zilei de joi, 29 februarie 2024, din cinci puncte, respectiv: la ieşirea din mina Corniţel; din Valea Borod; din râul Crişul Repede, în imediata apropiere a confluenţei cu Valea Borod, în amonte de confluenţă şi în amonte de oraşul Aleşd, în zona podului din Tinăud (judeţul Bihor)”, precizează ANAR.

Specialiştii din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor au semnalat, joi, o posibilă poluare în zona minei Corniţel, localitatea Bratca (judeţul Bihor). Incidentul s-a produs ca urmare a prăbuşirii unei galerii de mină nefuncţionale de mulţi ani.

Tot joi, ABA Crişuri a informat toţi utilizatorii consumatori de apă de suprafaţă din zonă pentru a-şi adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei. 

Ioana Pop

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel

Cod galben de viituri pe râuri din judeţul Bihor, până la miezul nopţii

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o atenţionare Cod galben de inundaţii, valabilă până la miezul nopţii pe două râuri de pe raza judeţului Bihor.