fbpx
spot_img
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăȘTIRI ARADPlângere penală, după ce mai mulți porci care au murit de pestă...

Plângere penală, după ce mai mulți porci care au murit de pestă au fost îngropaţi la marginea drumului

Publicat în

spot_img
spot_img

Garda de Mediu din Arad a depus plângere penală după ce cadavrele mai multor porci care au murit de pestă porcină africană au fost găsite îngropate la marginea drumului în zona Nădlac, autorităţile suspectând că proprietarul unei ferme unde s-a confirmat pesta ar fi vrut să ascundă apariţia bolii.

Garda de Mediu a transmis printr-un comunicat că a făcut verificări în urma sesizărilor venite de la localnici şi au găsit în total 12 cadavre, îngropate în trei locuri, în şanţul de colectare a apei pluviale.

La solicitarea comisarilor de mediu, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Arad a prelevat probe „în vederea analizării acestora sub suspiciunea că animalele din specia porcine au decedat din cauza infecţiei cu pesta porcină africana (PPA), boala de carantină”.

Directorul DSVSA Arad, Marcel Roşu, spune că a fost confirmată prezenţa virusului la cadavre, care au fost găsite la limita teritorială dintre Nădlac şi Şeitin şi au fost dezgropate cu ajutorul Primăriei Nădlac. El a precizat că la o distanţă de aproximativ 500 de metri de cadavrele îngropate a fost confirmat recent un focar de pestă africană la o fermă.

„Au fost prelevate probe de la cadavre şi în urma analizelor de laborator s-a identificat virusul pestei porcine africane. Urmează ca autorităţile competente să efectueze investigaţii şi să stabilească dacă între aceste cadavre şi focarul care este în evoluţie în apropiere există o legătură directă”, a declarat şeful DSVSA.

Dacă ancheta va face legătura cu proprietarul fermei, care ar fi vrut să ascundă apariţia bolii după ce i-au murit primii porci, acesta ar putea fi cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Două focare de pestă porcină africană sunt în evoluţie în oraşul Nădlac, iar 340 de porci au fost ucişi. Primul focar descoperit a avut şapte porci, iar al doilea, 333.

Centrul Local de Combatere a Bolilor a dispus încă din luna februarie delimitarea unei zone de protecţie în Nădlac şi a unei zone de supraveghere ce cuprinde localităţile Şeitin (Arad), Igriş şi Saravale (Timiş) şi localităţile Bokeny şi Csanadpalota (Ungaria). În zona de supraveghere există ferme comerciale, la care au fost luate unele măsuri suplimentare.

Sursa: Agerpres

Ioana Pop

Articole recente

A fost dat în funcţiune noul terminal de pasageri al Aeroportului Internaţional Oradea

O investiţie de 40 de milioane de euro din fonduri europene

Restricţii de circulaţie pe teritoriul Ungariei pentru autovehiculele de mare tonaj

Poliţia de Frontieră a transmis că, în zilele de duminică şi luni circulaţia automarfarelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricţionată pe teritoriul Ungariei ca urmare a faptului că sunt celebrate Rusaliile Catolice.

Castelul Rákóczi-Bánffy de la Gilău a fost inaugurat, după ample lucrări de restaurare

Castelul Rákóczi-Bánffy se află la 20 de kilometri de Cluj-Napoca, are o formă pătrată cu patru bastioane pe colţuri şi conţine 60 de săli. Înaintea naţionalizării i-a aparţinut contesei Katinka Bánffy. Până în 2002, în clădire a funcţionat o şcoală ajutătoare, castelul fiind restituit nepotului contesei, istoricului Tamás Barcsay, după o perioadă de 7 ani. Prima menţionare scrisă a castelului datează din 1439.

Mai multe articole de același fel