fbpx
spot_img
19.7 C
Cluj-Napoca
AcasăEDITORIALConcursul de amenzi și premianții lui

Concursul de amenzi și premianții lui

Publicat în

spot_img
spot_img

Un polițist din județul Timiș, Kovacs Valer, are o intervenție publică extraordinară, rămasă neobservată din cauza zgomotului produs de teme neinteresante. Astfel, într-un memoriu adresat prim-ministrului Ludovic Orban, domnul Kovacs recunoaște existența unei competiții între polițiști pentru cine acordă mai multe sancțiuni și amenzi, iar asta se întâmplă la ordinele superiorilor.

Dinăuntrul unui sistem care și-a pierdut de multe ori valorile și busola, agentul de poliție constată derapajul grav al forțelor de ordine din România, pe care l-am semnalat în mai multe rânduri și aici. Poliția are menirea de a vechea la ordinea și securitatea publică, la respectarea legii. Această menire se împlinește în primul rând printr-un angajament de prevenție și de avertizare și abia pe urmă de intervenție, de descurajare și reprimare.

Starea de urgență dă seama de o tendință periculoasă care nu a dispărut niciodată, dar care s-a agravat în ultimele săptămâni: tendința de a transforma serviciul public în forță de dominație discreționară. Nenumărați au fost oamenii de rând care au semnalat faptul că au fost amendați cu amenzi uriașe pentru pretinse sau foarte discutabile încălcări ale ordonanțelor militare. Dar când șefii Poliției instituie un concurs și fac un merit din numărul și mărimea amenzilor, suntem într-o derivă care trebuie urgent corectată. Nu ordinea publică e grija ei, ci manifestarea propriei puteri. Eu, agentul X, îți pot da o amendă care să îți închidă gura pentru luni de zile. Și dacă deschizi gura din nou, îți dau o amendă de zece ori mai mare. Pentru că pot să fac asta, pentru că șefii mei nu doar că îmi permit asta, ci mi-au și ordonat să procedez așa.

Atunci când minimul amenzii este de două ori mai mare ca o pensie medie sau egalează salariul mediu, iar când maximul amenzii depășește salariul lunar al președintelui (nu și pensiile speciale ale unor reprezentanți ai regimului de forță), avem un semnal neliniștitor privind brutalitatea unor măsuri și mentalitatea unor șefi ai poliției pentru care e un motiv de satisfacție ca omul de rând să poată fi zdrobit cu ușurință. Am văzut în filmări oameni îngenunchind și implorând milă agentului de poliție pentru a nu primi o amendă care, în această perioadă, poate distruge o familie. Care este rostul Poliției? Să umilească oamenii de rând constatând sau chiar inventând uneori o infracționalitate facilă, să dovedească vinovăția cu orice preț? Sau să prevină ca alte infracțiuni să se producă.

În țările occidentale, sistemul penal și constituțional interzice acordarea unor amenzi excesive; amenzile trebuie să fie, inclusiv în această perioadă excepțională, proporționale cu gravitatea faptelor comise. În Belgia, amenzile pentru încălcarea regulilor de carantină nu depășesc 500 de euro (adică 20-25% dintr-un salariu mediu) decât în caz de recidivă. În majoritatea statelor occidentale, avertismentul este urmat de amenzi ce merg de la câteva zeci de euro până la 4.000 de euro în caz de infracțiune repetată.

Amenda este recursul ultim al polițistului care a epuizat mijloacele de prevenție și nicidecum dovada puterii lui indiscutabile. Dar când secretarul de stat, dovedit ca plagiator, iese periodic să anunțe triumfalist rezultatele deosebite obținute de Poliția română care a depășit planul de amenzi, atunci nu mai suntem în gestiunea crizei sanitare, ci în spectacolul unei puteri nedemocratice, care nu admite replică și contestare.

Ciprian Mihali

Profesor. A predat timp de 20 de ani filosofia la Universitatea Babes Bolyai din Cluj-Napoca și a fost vreme de patru ani ambasador al României in Senegal. Din 2016 lucreaza la Bruxelles pentru Agentia universitara a Francofoniei.

Articole recente

Cele mai bune șase echipe din țară vor lupta la Blaj pentru titlul național. Cerasella Șerban, CSȘ Bega Timișoara: ”Vrem să obținem o medalie,...

Cei care vor merge să urmărească meciurile din Alba Blaj Arena, vor avea ocazia de a le vedea jucând și pe multe din componentele naționalei U18 a României.

Nunţiul Apostolic agreat pentru România şi Republica Moldova Mons. Giampiero Gloder, a sosit în țară

Arhiepiscopul Giampiero Gloder, Ambasadorul agreat al Sfântului Scaun în România, a sosit la Bucureşti

Construcţia podului rutier de frontieră peste Tisa, pe ordinea de zi a şedinţei Guvernului

Executivul ar putea aproba, în şedinţa de marţi, un acord cu Guvernul Ucrainei privind construcţia podului rutier de frontieră peste râul Tisa, la graniţa dintre cele două state, în zona localităţilor Sighetu Marmaţiei - Bila Tserkva.

Heritage Hub Râșnov oferă o vacanță pentru suflet călătorind prin istorie

Evenimente culturale, drumeții în natură, experiențe medievale la Cetate, povești despre case și oameni, școli de vară cu Toader Paleologu, competiții sportive, festivaluri, produse locale ș.a. Poți să vii iarna, primăvara, vara sau toamna, la Râșnov mereu e ceva de făcut.

Mai multe articole de același fel

Iohannis, secretar general al NATO – rezultatul unei strategii premeditate și coordonate

Încă din 2021, se vorbește despre o posibilă candidatură a președintelui Iohannis la funcția de secretar general al Alianței, lucru ce confirmă o rațiune strategică ce sprijină această decizie. Nu lansează nimeni în spațiul public astfel de informații, ce au fost ulterior perpetuate în 2022 și 2023 fără să aibă un fundament.

Politica românească, un adevărat “Dejun pe iarbă”

Ultimele săptămâni de erori imputate altora (a se citi “politică”), prezentate abundent prin intermediul tuturor mijloacelor de comunicare în masă, ne transformă pe noi, românii, în adevărați “voyeuri” ai unui tablou plin de atâta nesimțire babilonică încât până și celebrul Eduard Manet ar fi fost încurcat dacă ar fi fost solicitat să transpună în artă aceste realități halucinante

Shakespeare, cheie de dezlegare a “enigmelor” politicii românești

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a declarat săptămâna aceasta că premierul Ciolacu ar fi mers la el în birou să-i propună să candideze la Președinția României. La scurt timp după aceea, într-o ieșire demnă de o prezență pe covorul roșu, în cadrul unei gale de premiere a celor mai buni actori de tragi-comedie, Marcel Ciolacu a infirmat categoric afirmațiile înaltului oficial NATO, ridiculizându-l pe bietul președinte de o noapte al României